Piekny Ogród

Nasze Piękne Ogrody

Grzybek Japoński (Tybetański, Kombucha)


   czerwca 16

Grzybek Japoński (Tybetański, Kombucha)

“Jakkolwiek nazwa tego grzybka wskazuje, że ojczyzną jego jest Japonia, to jednak pochodzenie jego nie jest dokładnie znane, gdyż w historii jego pochodzenia są pewne dane, wskazujące na to, że pochodzi on i najpierw był znany w Indiach.
Do Polski przywędrował przed wojną światową (1905-1907). Rozpoczęto go następnie hodować w Niemczech, Rumunii, Włoszech a nawet w Hiszpanii. Grzybek japoński ma formę brunatno-szarych, oślizgłych warstw, narastających jedna na drugiej, kształtu talerzowatego, o zapachu wyborowych jabłek i winnym kwaskowym smaku. Używać go można dwojako, raz jako kwas, który może zastąpić ocet, i jako napój leczniczy. Grzybek japoński z powodzeniem może zastąpić ocet, tak szkodliwy dla zdrowia, gdyż naturalny kwasek produkowany stale przez grzybek japoński nie zawiera szkodliwych substancji. A więc można nim przyprawiać barszcz, kapustę, śledzie, sałatki itd. Można go używać do herbaty zamiast cytryny, przy przyrządzaniu lemoniady itd.
Kwas grzybka japońskiego w medycynie ludowej na Wschodzie od dawna był uniwersalnym środkiem leczniczym. Badania nad jego właściwościami leczniczymi przeprowadzało szereg uczonych i lekarzy, stwierdzając, że stosowanie grzybka japońskiego przy różnych dolegliwościach daje pomyślne wyniki. I tak przy cierpieniach sklerotycznych i artretycznych, przy braku apetyty, przy niedomaganiach trawienia itp. działa on skutecznie. Ponadto neutralizuje on ujemne działanie teiny zawartej w herbacie. Zażywać go można bądź jako przyprawy do różnych potraw, bądź też przy potrzebie stałej kuracji; pić rozcieńczony nieco wodą w ilości 1-1,5 szklanki dziennie, nigdy jednak na czczo.
Hodowla grzybka jest łatwa i prosta, ale wymaga zachowania ogromnej czystości w obchodzeniu się z nim. Nabyty w drogerii grzybek 1,5-2 cm grubości umieszcza się w czystym litrowym słoju z przezroczystego szkła i nalewa lekką herbatą chińską, trochę osłodzoną i zupełnie przestudzoną, w ilości 2 szklanek pełnych. Słój obwiązuje się czystym, cienkim batystem lub gazą albo nawet białym papierem z dziurkami, dla dostępu powietrza. Umieścić hodowlę w takim miejscu, gdzie temperatura wynosiłaby stale 20-25 stopni C, a promienie słońca nie miałyby bezpośredniego dostępu. Po kilku dniach grzybek się już rozsrasta i wytwarza kwasik o winnym zapachu, który fermentuje. Pod koniec drugiego tygodnia można zcedzić przefermentowany płyn ze słoja, a do grzybka dolać nowej herbaty jak wyżej. Odlany kwasik przed użyciem trzeba przecedzić przez bibułę lub watę i przechowywać w zimnej temp. do prędkiego skonsumowania, zanim wyrośnie osadka nowego grzybka.”
Informator Zielarski Nr.2  r.1939

Grzybek Tybetański, Kombucha

Grzybek Tybetański, Kombucha

Grzybek można również zalewać mlekiem. Oto przepis:
2 łyżeczki grzybka umieścić w słoiku, następnie zalać 0,25l mleka nie gotowanego. Po 24 godzinach przecedzić przez niemetalowe sitko i mieszać niemetalową łyżeczką. Mleko wypić, a grzybek na sitku dobrze wypłukać pod bieżącą zimną wodą aż będzie biały i podobny do gotowanego ryżu.
Grzybek zalać ponownie świeżym mlekiem na następne 24 godziny.
Słoik nakryć gazą i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Właściwości lecznicze grzybka:
1. Reguluje przemianę materii.
2. Leczy choroby serca i naczyń wieńcowych, zawały, rozkłada cholesterol w naczyniach tętniczych.
3. Leczy choroby wątroby, trzustki i śledziony.
4. Leczy choroby nerek i przewodu moczowego.
5. Leczy choroby dróg żółciowych, rozpuszcza kamienie żółciowe.
6. Leczy wszystkie choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy.
7. Wytwarza antybiotyki i leczy wszystkie stany zapalne.
8. Obniża i reguluje ciśnienie krwi.
9. Wstrzymuje wzrost komórek nowotworowych.
10. Reguluje stany zmęczenia i wyczerpania.
11. Hamuje proces starzenia się komórek.
12. Posiada wszystkie niezbędne do życia witaminy.

Grzybek można również zalewać mlekiem. Oto przepis:
2 łyżeczki grzybka umieścić w słoiku, następnie zalać 0,25l mleka nie gotowanego. Po 24 godzinach przecedzić przez niemetalowe sitko i mieszać niemetalową łyżeczką. Mleko wypić, a grzybek na sitku dobrze wypłukać pod bieżącą zimną wodą aż będzie biały i podobny do gotowanego ryżu.
Grzybek zalać ponownie świeżym mlekiem na następne 24 godziny.
Słoik nakryć gazą i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Właściwości lecznicze grzybka:
1. Reguluje przemianę materii.
2. Leczy choroby serca i naczyń wieńcowych, zawały, rozkłada cholesterol w naczyniach tętniczych.
3. Leczy choroby wątroby, trzustki i śledziony.
4. Leczy choroby nerek i przewodu moczowego.
5. Leczy choroby dróg żółciowych, rozpuszcza kamienie żółciowe.
6. Leczy wszystkie choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy.
7. Wytwarza antybiotyki i leczy wszystkie stany zapalne.
8. Obniża i reguluje ciśnienie krwi.
9. Wstrzymuje wzrost komórek nowotworowych.
10. Reguluje stany zmęczenia i wyczerpania.
11. Hamuje proces starzenia się komórek.
12. Posiada wszystkie niezbędne do życia witaminy.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply